به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، زمانیان هدف از برگزاری این گردهمایی را برنامهریزی سالیانه تحقیقات و تولید بذور پنج گیاه روغنی (کلزا، آفتابگردان، گلرنگ، کنجد و سویا) بر اساس اسناد بالادستی امنیت غذایی، طرح الگوی کشت ملی و برنامه هفتم توسعه عنوان کرد.
رئیس موسسه با اشاره به چالشهای پیش روی تولید روغن و اهمیت این محصول در سبد خانوار کشور اظهار داشت: بخش تحقیقات دانه های روغنی در انجام رسالت و وظایف خود بهدرستی و موفق عمل کرده و برای افزایش تولید روغن در کشور و رفع وابستگی به واردات نیاز به عزم ملی، مشارکت و همافزایی سایر دستگاههای ذیربط است.
زمانیان بابیان اینکه بخش دانههای روغنی از بخشهای تحقیقاتی فعال موسسه است، خاطرنشان کرد: این بخش تحقیقاتی از ابتدا تاکنون ۶۴ رقم اصلاحشده درزمینهٔ محصولات دانههای روغنی شامل ۱۹ رقم سویا، ۱۷ رقم کلزا، ۱۲ رقم آفتابگردان، ۱۰ رقم کنجد و ۶ رقم گلرنگ به جامعه کشاورزی معرفی کرده که از این تعداد ۲۱ فناوری به بخش خصوصی واگذارشده است که بیشترین واگذاری به گیاهان کلزا و سویا اختصاص دارد.
واگذاری پنج رقم به بخش خصوصی، اجرای ۵۱ فقره پروژه تحقیقاتی با تمرکز بیش از ۵۰ درصدی پروژههای به زراعی، تولید حدود ۲۴ تن بذر هستههای اولیه موردنیاز کشور در حوزه گیاهان روغنی، اخذ عنوان آزمایشگاه برتر این بخش در بین آزمایشگاههای سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و ارقام کنجد مقاوم به ریزش در دست معرفی ازجمله دستاوردها و توفیقات این بخش تحقیقاتی در سال زراعی گذشته بود که رئیس موسسه بر آنها اشاره داشت.
همچنین زمانیان گفت ، بخش تحقیقات دانههای روغنی در خصوص شاخص افزایش ضریب نفوذ دانش فنی موفق عمل کرده است و در ارتباط با این شاخص در سال ۱۴۰۲ ، ضریب نفوذ کلزای رقم دلگان ۴ درصد و آفتابگردان شمس ۱۵ درصد بود .
وی بر تولید ارقام هیبرید بر اساس برنامه هفتم توسعه تأکید کرد و گفت: طبق برنامه هفتم توسعه باید حدود ۵۰ درصد تولید بذور هیبرید داشته باشیم و برای دستیابی به این مهم از تولید رقم با کمک بخش خصوصی حمایت میکنیم و محققان نیز در معرفی ارقام باید در این راستا حرکت کنند.
نهادینه کردن نظام تولید طبقات بذری، بذر گواهیشده در محصولات زراعی ، تولید رقم و درآمدزایی با بهرهمندی از ذخایر و منابع بومی و ژرم پلاسم های غنی بانک ژن گیاهی ملی ایران ، احصا مشکلات و چالشهای آتی در قالب تعریف طرحهای آیندهپژوهی از دیگر انتظاراتی بود که زمانیان در جمع محققان تحقیقات دانههای روغنی بر آنان تأکید کرد.
شایانذکر است این گردهمایی با حضور رئیس موسسه، مشاور معاون وزیر و مجری طرح دانههای روغنی کشور، سرپرست معاونت پژوهش و فناوری سازمان تات، معاونین موسسه ، محققان و پیشکسوتان تحقیقات دانههای روغنی در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر صبح روز یکشنبه ۲۵ آذرماه کار خود را آغاز و پس از برگزاری کمیتههای تخصصی ، بحث و بررسی در خصوص برنامهها و اهداف سال آتی دانههای روغنی به کار خود پایان خواهد داد.